Mąka łubinowa dla zdrowszego serca

14 czerwca 2011, 08:55

Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.



Mózg może się nauczyć widzieć także w wieku nastoletnim

3 lutego 2014, 12:03

Badanie dzieci z wrodzoną ślepotą, które przeszły operację usunięcia zaćmy w wieku nastoletnim, wykazało, że nawet w tym wieku mózg może się nauczyć wykorzystywać nieznany dotąd zmysł.


Robot testuje zestawy kilkudziesięciu substancji naraz

23 września 2015, 06:18

Na Uniwersytecie w Uppsali powstał system robotyczny, który pozwala na testowanie połączeń kilkudziesięciu potencjalnych leków przeciwnowotworowych naraz. Dzięki temu można szybko znaleźć optymalne zestawy.


Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie

31 października 2017, 14:38

Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.


Wrażliwość mózgu na insulinę decyduje, czy schudniemy i gdzie odłoży nam się tłuszcz

28 kwietnia 2020, 13:08

Okazuje się, że na utratę wagi w wyniku zmiany stylu życia na zdrowszy oraz na rozkład tłuszczu w organizmie wpływa wrażliwość mózgu na insulinę. Długoterminowe badania prowadzone Niemieckie Centrum Badań nad Cukrzycą, Centrum Helmholza w Monachium oraz Szpital Uniwersytecki w Tybindze wykazały, że jeśli nasz mózg jest wrażliwy na obecność insuliny, możemy bardziej stracić na wadze, pozbyć się niezdrowego tłuszczu brzusznego i łatwiej utrzymać niską wagę przez lata


Mimi Garneau połyka 4 miecze

Trudny fach połykacza mieczy

17 lutego 2007, 16:27

Naukowcy wysłali do połykaczy mieczy z całego świata (w sumie 110) kwestionariusze. Pytali, w jaki sposób nauczyli się swojego fachu i czy kiedyś przydarzyły im się zranienia lub inne związane z wykonywanym zawodem problemy medyczne.


Owady chorują podobnie do nas

17 lipca 2008, 01:28

Gorączka, ból odczuwany w niemal każdej części ciała, rozkojarzenie - któż z nas nie zna typowych objawów przeziębienia? Okazuje się, że nawet trzmiele mają problemy z koncentracją, gdy dopada je choroba. O odkryciu donoszą naukowcy z University of Leicester.


Przeszczep w dwóch etapach

18 stycznia 2010, 10:44

Pięćdziesięcioczteroletnia Linda de Croock przeszła operację właściwego przeszczepu tchawicy, po tym jak w 2008 r. w jej lewym przedramieniu zaimplantowano narząd pobrany od zmarłego dawcy. Wybieg ten zastosowano, by nie dopuścić do ewentualnego odrzucenia. Organ Belgijki uległ zmiażdżeniu w wypadku, do jakiego doszło ponad ćwierć wieku temu (New England Journal of Medicine).


Mięta pieprzowa na zespół jelita drażliwego

20 kwietnia 2011, 16:43

Mięta pieprzowa aktywuje przeciwbólowy kanał kationowy TRPM8 i dzięki temu przynosi ulgę pacjentom z zespołem jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS).


Podczas budowy metra znaleziono chińskie skrypty medyczne sprzed 2 tys. lat

23 grudnia 2013, 16:34

Podczas prac związanych z budową metra w mieście Chengdu znaleziono 920 pasów z bambusa z tekstami o tematyce medycznej oraz szereg artefaktów z okresu panowania Zachodniej Dynastii Han (202 r. p.n.e.-9 r. n.e.). Okazuje się, że 2 tys. lat temu Chińczycy stosowali chili na ból głowy, a żółtaczkę leczyli uryną byka.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy